HTML

Bence vilagotlat

Majus 1jen 3,5 honapos backpacking turara indulunk Barbival, s az elemnyeinket szeretnem itt megosztani veletek. A blogommal szeretnem nepszerusiteni a backpackinget a magyar fiatalok kozott, hogy tolunk is minel tobben menjenek es lassanak vilagot, ezaltal tanuljanak magukrol es mas kulturakrol. A tervek szerint elemgyunk Vietnamba, Kambodzsaba, Thaifoldre, Malajziaba, Indiaba, Singaporeba es Indoneziaba.

Friss topikok

  • pszychomama: De azért az sem árt, ha mi is találunk egy kis olajat...:P (2010.07.14. 00:09) Osszbenyomasok Malajziarol
  • toswuj: szia Bence! na mi van veletek, nem hallani rólatok semmit!? remélem minden oké!? :( Tóth Zoli (2010.06.05. 20:48) Kambodzsa: tenyek, elmenyek, erzesek
  • pszychomama: jahhh és az a kék nájlon keretes szemüveg naon cool.....:)) kislányok pörgős szoknyával, kopogós c... (2010.05.16. 09:25) Nha Trang
  • pszychomama: Látjátok, mindig mondtam: a bunkóság nemzetközi fogalom, nem a magyarok találták ki, bármennyire i... (2010.05.11. 20:02) Heti aprosagok 1
  • pszychomama: Május 1-től a hajnali programom: kávé + blogwatching. Irogassatok, töltögessetek, nagyon várjuk :)) (2010.05.11. 19:38) Hanoi

Linkblog

Kerala avagy az elso 5 nap Del-Indiaban

2010.07.19. 20:29 Bence506

Del-Indiai utazasunk elso 5 napjat Keralaban, India legdelnyugatibb allamaban toltottuk. Kerala a helyiek szerint, s a mi benyomasaink szerint is a legzoldebb, legtisztabb allama Indianak. Barmerre utaztunk csodalatos zold, palmafas, tropusi novenyes taj fogadott minket, az eg gyonyoru kek, s a levego friss es tiszta. (Sajnos Kalkuttarol es Bombay-rol ezt nem tudtuk elmondani korabbi tapasztalataink alapjan. Kerlaban rengeteg nemzeti park talalhato, mely otthona ezer meg ezer elefantnak, szarvasnak, ozikenek, vaddisznonak, s termeszetesen tigrisnek, valamint milliom egy mas allatfajnak. Mindezek mellett azonban Kerala igazi nevezetessege a "backwaters" avagy a 900 km hosszu kanalis rendszer, mely atszeli a tartomanyt, s barmelyik pontjan hajokazva csodalatos latvanyban lehet resze az idelatogatoknak.
 
Mivel rengeteg mindent szerettunk volna megnezni, igy eleg surure sikeredett a programuk. A repterrol az utunk Kovalam nevu tengerparti varosba vezetett, ahol az elso ejszakankat toltottuk. 12 dollarert tiszta, tengerre nezo szobat kaptunk, mely mindossze 20 meterre volt a tengerparttol. Julius egyatalan nem szamit foszezonnak Indiaban, mert ekkor majdnem az egesz orszagban esos evszak van, igy a szallodaban mi voltunk az egyeduli vendegek. Azonban az esos evszakot nem ugy kell elkepzelni, h allandoan esik az eso, hanem alatalban este esik hosszabb ideig, de napkozben ha esik is akkor maximum 5 percig, ami nem is baj, mert teljesen lehuti a levegot. Amugy az eghajlat nagyon kellemes, altalaban 27-30 fok van, s nem annyira paras, mint mondjuk Vietnamban vagy akar Malajziaban volt. Itt a tengerben nem igazan ajanlatos furdeni, legalabbis nem a monszun evszak alatt, mert oriasi 2-3 meteress hullamok csapdossak a partot, igy fudes helyett csak gyonyorkodtunk a tenger erejebe es az erdekes "fekete homokos" tengerpartban.
 
Az elso napon, egy kis pihenes utan, mar uton is voltunk kimondhatatlan nevu Padomanabhapuram fele, mely egykoron Kerala fovarosa volt, s az uralkodo palotajat neztuk meg. Eszak-Indiaval ellentetben Del-Indiaban, s kulonosen Keralaban az uralkodok visznylag egyszeru - nem csillivilli, minden arannyal es dragakovel kirakva - korulmenyek kozott eltek, s ez latszik az epiteszetukon is. A palota rendkivul egyszeru, fafaragasokkal diszitett epitmeny, semmi csillogas es pompa.
 
A kepeket a palotarol itt tudjatok megnezni.
 
 
A masodik napunk a meltan hires, paratlan szepsegu, es elbuvoloen csodalatos kanalisrendszert fedeztuk fel. A napunk picit kalandosra sikeredett, mert eloszor Trivandrumbol 2 oras vonatuttal eldocogtunk Kollam nevu varosba. A vonatozas eleg erdekes elmeny volt, a legolcsobb osztalyon utaztunk, mely valojaban fekvos osztaly, de mindenki ul az agyakon (erts 5-6 ember egy agyon, s meg igy sincs eleg hely....azonban a 2 ora kellemesen telt, s mivel a vonat minden bokornal megallt, igy 20 perc utan mar volt is ulohelyunk, s bator utazok leven, megkostoltuk a 15 forintba kerulo pohar teat, amit itt csak "chai"-nak hivnak, s tejjel es cukorral isszak...annyira bele is szerettunk, hogy miota itt vagyunk egy nap 3-4 poharral le is guritunk:):) A vonatbol a kilatas csodalatos volt, ugyanis a kanalisrendszeren keresztul vezettett az utunk, s barmerre is neztunk, kis holtag szeru kanalisokat, csodalatos zold novenyzetet es palmafakat lattunk. Kollambol Alleppey-be, mar autoval folytattuk az utunkat, igy volt lehetosegunk kimenni a tengerpartra, s megcsodalni ahogy a kanalis rendszer belefolyik a tengerbe, illetve megnezni kozelrol a helyi halaszok munkajat. Az ut kulon erdekessege volt, hogy az autonk az 30as evek hangulatat idezo indiai gyartasu "Ambassador" markaju autuval telt (amit mindt a soforunk elmondta, 2004ben gyartottak).
 
Alleppey-be erve napunk fenypontja kozeledett, ugyanis a vonat es auto utan most hajora szalltunk, s 3 oran keresztul hajokaztunk, s gyonyorkodtunk a kanalisokban, s a taj szepsegeben. Az elmeny valojaban leirhatatlan volt, tul sokat nem is tudok mondani, csak nezzetek meg a kepeket:
 
 
 
A hajokazas utan az ejszakat Kottayam nevu varoskaban toltottuk, ahonnan koran reggel mar buszoztunk is turan kovetkezo allomasara, a "Periyar Wildlife Sanctuary"-ba, vagyis a Periyar Vadasparkba. A buszut ismet erdekesre sikeredett ugyanis a hegyen folfele vezeto 4 oras kacskaringos utat legalabb 50 evesnek kinezo, abalaknelkuli buszon tettuk meg...persze ezzel nem is volt gond, de az indiaiak meg mindig ugy vezetnek mint 5 evvel ezelott...vagyis szabaly az nincs, a savokat nem tartjak be, allandoan dudalnak...de eppsegben megerkeztunk a celallomasunkra. A szallasunk az vadaspark teruleten belul volt, ami kimodnottan jo valasztasnak bizonyult, ugyanis a dzsungel ejszaka kel eletre, s fantasztikus elmeny hallani a "dzsungel hangjait". Olyan 11 korul erkeztunk meg s delutan mar hajos szafariztunk is, ugyanis a vadaspark kozepen egy oriasi to talalhato, ahova - legalbb is a szarz evszakban mindenkepp - az ossze allat lejar inni. Mivel azonban mi az esos evszakban jottunk, amikor van eleg viz az erdo belsejeben is, s az allatoknak nem kell a tohoz jonni, igy joval kevesebb allatot lattunk, mintha ugyanezt a szarazevszakban tettuk volna. De igy is szerencsenk volt, ugyanis a szarvasok, ozikek, vaddisznokon kivul egy baby elefantot is lattunk, de akkora szerencsenk nem volt, h tigrist is lassunk, bar az meg a szaraz evszakban is majdnem csoda szamba megy.
 
A tohoz setalva, meg a szafari elott, egy par majomba is belebotlottunk. Ez Indiaban teljesen termeszetes, csak ugy mint a tehenek az utcan, az autopalyan, vagy epp a bevasarlokozpont elott, csak vigyazni kell a fenykepezogepre, meg a taskakkra, hogy a jatekos majmok ki ne kapjak az ember kezebol...Osszessegeben nagyon jo volt az itt eltoltott masfel nap, ismetelten csak csodalatos tajat, novenyeket lattunk, s az esos evszak ellenere viszonylag sok allatot is megcsodalhattunk.
 
4 ora, ezuttal hegyrol lefele buszozas utan, ismetelten Kottayamban voltunk, ahonnan ujabb vonatozas kovetkezett ezuttal a hires kereskedovarosba, Kochiba. Sid apukajanak koszonhetoen az ejszakanakt a Kochi Yacht Clubban toltottuk. Mondani sem kell, hogy a legszebb es legkenyelmesebb szallas volt egesz utunk soran, s ahogy a kepek is bizonyitjak meg az ures medencet is jol kihasznaltuk. A jol megerdemelt pihenes utan, masnap nyakunkba vettuk "Fort Cochin"-t, ami megannyi erdekesseget rejt az idelatogatok szamara.
 
Kochi mar osidok ota kereskedovaros. Ide erkezett meg Vasco De Gama is, sot itt is halt meg, s temettek el, de halal utan tizenvalahany evvel exhumaltak, es hazaszallitottak holttestet. S Kochi is sokaig portugal gyarmat volt, valoszinuleg ennek koszonheti a varos, s eges Kerala is a nagyszamu kereszteny vallasu indiai embert. (Rengeteg katolikus templomot lattunk utunk soran Keralaban, s ugy osszessegeben egesz Del-Indiaban). Ugyanakkor a maharadzsa a zsido kereskedoket is befogadta a varosaba, igy nagy szamu zsido kozosseg el mind a mai napig Kochiban, s a hely zsinagogat is megcsodaltuk. (Nagyon erdekes volt latni egy "azsiai zsinagogat", teljesen mas mint otthon, foleg a kinai kezzel festett porcelan csempe volt erdekes; de sajnos a szabalyok miatt kepeket nem keszithettunk a zsinagogaban:( ). S mivel a kozepkorban nem volt kereskedes a kinaiak nelkul, igy a varosban megcsodalhattuk, amugy az idok folyaman a varos jelkepeve is valt, kinai oriasi meretu halaszhalot.
 
Osszessegeben Cochin nagyon hangulatos, multikulturalis varos, bazarok, templomok, rengeteg etterem, tengerpart varja az idelatogatokat.
 
A vadasparkban es Fort Cochin-ban talalhato kepeket itt tudjatok megnezni:
 
 
 
5 nap alatt fantasztikus helyeken jartunk, s rengeteg csodaszep dolgot lattunk. Ahogy szamitotuk, India valoban teljesen mas, mint barmelyik mas del-kelet-azsiai orszag, ahol idaig voltunk. A kozlekedes kicsit kaotikus, s az eloszor idelatogatonak valoszinuleg koszosnak, es rendezetlennek tunne, de szerintunk Kerala a legtisztabb, legrendezetteb, legzoldebb indiai allam, ahol eddig jartunk.

Szólj hozzá!

Címkék: india utazas tura backpacking hatizsakos kerala del india

A bejegyzés trackback címe:

https://bencevilagotlat.blog.hu/api/trackback/id/tr102162016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása