HTML

Bence vilagotlat

Majus 1jen 3,5 honapos backpacking turara indulunk Barbival, s az elemnyeinket szeretnem itt megosztani veletek. A blogommal szeretnem nepszerusiteni a backpackinget a magyar fiatalok kozott, hogy tolunk is minel tobben menjenek es lassanak vilagot, ezaltal tanuljanak magukrol es mas kulturakrol. A tervek szerint elemgyunk Vietnamba, Kambodzsaba, Thaifoldre, Malajziaba, Indiaba, Singaporeba es Indoneziaba.

Friss topikok

  • pszychomama: De azért az sem árt, ha mi is találunk egy kis olajat...:P (2010.07.14. 00:09) Osszbenyomasok Malajziarol
  • toswuj: szia Bence! na mi van veletek, nem hallani rólatok semmit!? remélem minden oké!? :( Tóth Zoli (2010.06.05. 20:48) Kambodzsa: tenyek, elmenyek, erzesek
  • pszychomama: jahhh és az a kék nájlon keretes szemüveg naon cool.....:)) kislányok pörgős szoknyával, kopogós c... (2010.05.16. 09:25) Nha Trang
  • pszychomama: Látjátok, mindig mondtam: a bunkóság nemzetközi fogalom, nem a magyarok találták ki, bármennyire i... (2010.05.11. 20:02) Heti aprosagok 1
  • pszychomama: Május 1-től a hajnali programom: kávé + blogwatching. Irogassatok, töltögessetek, nagyon várjuk :)) (2010.05.11. 19:38) Hanoi

Linkblog

Kambodzsa: tenyek, elmenyek, erzesek

2010.05.26. 11:35 Bence506

18 nap Vietnam utan mar ujra buszon ultunk (ezuttal 13-14 ora buszozas vart rank); az uticelunk a kambodzsai Siem Reap volt. Talan az egesz turankbol ezt a 4 napot vartam a legjobban, valoszinuleg azert, mert mindenre kivancsi vagyok Kambodzsaval kapcsolatban. Hogy elnek itt az emberek? Valojaban akkora a szegenyseg? Milyen a hangulata annak az orszagnak, amelyik a XX.szazadi tortenelem egyik legdurvabb nepirtasan ment keresztul alig tobb mint 30 evvel (!!!) ezelott? Hogy nez ki a vilag 8. csodaja, a templomok szuloanyjanak tartott Angkor??? S ugy altalaban milyen ez az orszag???
 
Mielott ideertunk volna utanaolvastam Kambodzsa tortenelmenek, dobbenetes dolgokat talatam, mint pozitiv, mind negativ ertelemben. Kb. a IX. szazadtol a XIV. szazadig, a Khmer Birodalom Azsia egyik legnagyobb birodalma a legtobb birodalma, kb. egesz Indokina (a mai Thaifold, Vietnam deli resze, Kambodzsa, Laosz egy resze) a khmerek uralma ala tartozott. A birodalom fovarosa Angkor, melynek lakossaga a X-XI. szazad kornyeken, amikor mi epp honfoglaltunk, s Londonban 50 ezer ember lakott, 1,5 millios volt! De ahogy a legtobb konyv is irja, amennyire fenyes es csillogo a khmerek regmultja, annyira megdobbento es borzalmas volt a kozelmult.
 
Az 1950-60-as evekben Kambodzsa szepen fejlodo azsiai orszag, amely foleg rizstermelesbol, rizsexportjabol el, nyugodtan bekeben. Azonban a vietnami haboru utan 1975ben, a Pol Pot vezerletevel a voros khmerek kerulnek hatalomra, s 1975-1979 kozott az orszag remalomma valik. Pol Pot 4 eves uralmanak eredmenyekent az orszag lakossaganak kb 1/3-ad hal meg. Kb. 1,5-2 millio embert kivegeznek, halalra kinoznak (majdnem minden tanult embert, tanarokat, orvosokat, hivatalnokokat kivegeztek), s meg legalabb 1 millio ember hal ehenz elmebeteg Pol Pot intezkedesei miatt!!! 4 eves uralom alatt, az 50es evekben meg szepen fejlodo Kambodzsabol a vilag egyik legszegenyebb orszaga lesz, s mind a mai napig Kambodzsa a vilag 50 legszegenyebb, Azsia masodik legszegenyebb orszaga!!
Bar Pol Pot 1979ben megbukik, s kenytelen az orszag Thaifolddel hataros reszere menekulni, a voros khmerek es Pol Pot 1995ig befolyasuk alatt tartjak az orszag nyugati reszet, s allando gerillahaborut folytatnak, a mindnkori kormanyok ellen! A voros khmerek 1999ben buktak meg, de a mai napig mindennemu felelossegre vonas elmaradt!!!
Dobbenetes adat, hogy a mai Kambodzsa lakossaganak 40 %a 15 ev alatti gyerek, s sajnos az atlagos varhato elettartam 50 ev alatt van! Sajnos a mai napig kb. 4-6 millio taposoakna fekszik a fold alatt Kambodzsaban, s bar dolgoznak az egysegek a felderitesukon, meg hosszu-hosszu evek sora, mire teljesn megtisztitjak ezektol az orszagot.
 
Ilyen elozetes ismeretekkel vartam a buszutunkat, ami alatt kb. egesz Kambodzsan atutaztunk. A buszbol kifele nezve eleg ambivalens erzesek fogtak el, hiszen barmerre jartunk, kb. 1-2 kmenkent Buddha szobrokat, sztuppakat, templomokat lattunk, ugyanakkor lattuk, hogy az emberek tobbsege, fabol takolt, colopokre epitett viskokban el, s a helyi tehenek talan meg sovanyabbak azoknal, melyeket Indiaban lathat az ember.
 
A Kambodzsaban eltoltott elmult 3 nap eletem egyik legjobb elmenye volt, valoszinuleg azert, mert a kambodzsai emberek a legbaratsagosabb, legkedvesebb emberek, akikkel valaha is talalkoztam. Ok nem erdekbol kedvesek, nem ugy gonodolkoznak, hogy mert turista vagyok es hozom a penzt, akkor kedvesnek kell lenni, hanem ok szivbol es oszinten kedvesek. Persze mindig minden sarkon el akarnak adni valamit, de ha azt mondod, hogy "No, thanks!" akkor megertik, es nem nyomulnak tovabb. Mindenki mosolyog, koszon az utcan, ha random modon elmegyunk egy motoros mellett, rankintegetnek. A szuvenir arusok nem probalnak meg minden bort lehuzni a turistakrol, az araik korrektek, nem kell allandoan alkudozni veluk.
 
Az emeberk szegenyek, egyszeruen, nagyon szereny korulmenyek kozott lenek, de mindezt meltosaggal, mosolyogva, velemenyem szerint boldogan teszik! Valoszinuleg azert, mert az elmult 30 ev megtanitotta oket, hogy mindegy hogy hogyan, de elek, s ez az igazan fontos. Itt nem keseregnek az emberek, elfogadjak, h ilyen az eletuk, s probalnak elore tekinteni, s remelik, hogy a jovo egy jobb es szebb eletet hoz majd a kovetkezo generacioknak. Hihetetlen es dobbenetes elmeny itt lenni, s mindezt atelni, egyszeruen fantasztikusak a kambodzsaiak, s mindnyajan nagyon-nagyon sokat tanulhatunk toluk.
 
Megdobbento elmeny volt az elso napunkon reggelizes kozben, egy fellabu konyvarus 15 eves fiuval talalkozni (valoszinuleg o is egy taposoakna aldozata), akivel, kb. tokeletes angollal, elbeszelgetett velunk, s termeszetesen vettunk tole egy konyvet. A templomoknal is megrohamozzak a kisgyerekek az embereket. Persze megszakad a szivunk, de sajnos nem lehet mindnkitol venni valamit! Azert probaltunk a legtobb gyerektol legalabb vizet vagy kepeslapot vagy egy pici, apro szuvenirt venni! De mint irtam, ha barmelyik arusra, tuk-tuk soforre ramosolyogtunk es azt mondtuk, h "No, thanks!"beken hagytak minket.
Szinten erdekessek, s szerintem oriasi pozitiv dolog, h itt a szegeny emberek nem keregetnek, itt a szegeny gyerekek, felnottek megprobalnak arulni valamit, s nem pedig keregetni! Hihetetlen, megdobbento, s peldaerteku az a tartas, ami az itteni emberekben van!!!
 
Annyira megtetszett Kambodzsa, hogy az elore tervezett 4 napnal egy picivel tovabb akartunk maradni, de mivel kb. 3 hete ugy dontottunk, h a bangkoki helyzet miatt, nem kockaztatjuk meg, hogy atbuszozzunk Bangkokon, inkabb repulojegyet vettunk, s Siem Reap-bol Kualal Lumpurba repulunk holnap, s bar probaltuk, mivel akciosan vettuk a jegyunket, nem lehet atiratni, igy nagyon fajo szivvel, de eletreszolo elmenyekkel hagyjuk el Kambodzsat, de az biztos, h ide a kozeljovoben meg visszajovunk!!!!
 
A Kambodzsaban keszult random kepeinket itt tudjatok megnezni:
 
Temeszetesen kambodzsai uticelunk fo atrakciojarol, az angkori templomokrol is irok majd, de azt mar csak Kuala Lumpurbol!

1 komment

Címkék: emberek tura kambodzsa backpacking hatizsakos utaza kambodzsai

A bejegyzés trackback címe:

https://bencevilagotlat.blog.hu/api/trackback/id/tr722032496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toswuj 2010.06.05. 20:48:49

szia Bence! na mi van veletek, nem hallani rólatok semmit!? remélem minden oké!? :(

Tóth Zoli
süti beállítások módosítása