HTML

Bence vilagotlat

Majus 1jen 3,5 honapos backpacking turara indulunk Barbival, s az elemnyeinket szeretnem itt megosztani veletek. A blogommal szeretnem nepszerusiteni a backpackinget a magyar fiatalok kozott, hogy tolunk is minel tobben menjenek es lassanak vilagot, ezaltal tanuljanak magukrol es mas kulturakrol. A tervek szerint elemgyunk Vietnamba, Kambodzsaba, Thaifoldre, Malajziaba, Indiaba, Singaporeba es Indoneziaba.

Friss topikok

  • pszychomama: De azért az sem árt, ha mi is találunk egy kis olajat...:P (2010.07.14. 00:09) Osszbenyomasok Malajziarol
  • toswuj: szia Bence! na mi van veletek, nem hallani rólatok semmit!? remélem minden oké!? :( Tóth Zoli (2010.06.05. 20:48) Kambodzsa: tenyek, elmenyek, erzesek
  • pszychomama: jahhh és az a kék nájlon keretes szemüveg naon cool.....:)) kislányok pörgős szoknyával, kopogós c... (2010.05.16. 09:25) Nha Trang
  • pszychomama: Látjátok, mindig mondtam: a bunkóság nemzetközi fogalom, nem a magyarok találták ki, bármennyire i... (2010.05.11. 20:02) Heti aprosagok 1
  • pszychomama: Május 1-től a hajnali programom: kávé + blogwatching. Irogassatok, töltögessetek, nagyon várjuk :)) (2010.05.11. 19:38) Hanoi

Linkblog

Osszbenyomasok Malajziarol

2010.07.13. 15:28 Bence506

Az eredeti tervunk szerint csak 1 hetet szerettunk volna eltolteni itt, de mivel ugy alakultak a dolgok vegul 1 honapot toltottunk itt. S igy is csak az orszag felet lattunk, mert Borneora el sem mentunk. Oszinten szamomra Malajzia egy oriasi meglepetes, fantasztikus pozitiv csalodas. Gondoltam, hogy jo lesz, de hogy ennyire, azt nem.

Bar Szingapurba csak most megyunk, es Japanban es Koreaban sem voltunk, de osszehasonlitva a tobbi del-kelet-azsiai orszaggal, Malajzia messze a legrendezettebb, tisztabb, modernebb orszag. A kulala lumpuri tomegkozlekedes tokeletes. Mindenhova el lehet jutni busszal vagy metroval s az atlag jegy az 100-120 Ft korul van, s termeszetesen beleptetokapuk vannak a metrokon, s vagy plasztik jegyet veszel, vagy plasztikkartyas berleted van. Nincs papir, nem ugy mint otthon. A metroszerelvenyek vadonatujak, s nincsenek ellenorok, megsem bliccel senki! (bar ez kulturalis kulonbseg, mi genetikailag a kiskapukat keressuk!)

A tavolsagi buszkozlekedes lenyugozo. Mivel nem allami kezben van, mint otthon hanem kulonbozo tarsasagok versenyeznek az utasokert, ezert az arak normalisak, s a minoseg pedig hihetetlen. 6 oras utazas 1500-1800 Ft-ba kerul, s a buszok a legmodernebbek, s egy sorban nem 2 + 2 ules van, hanem 2 + 1 s igy kb. 1.33-szor nagyobb helye van az utasnak. S mivel nem 1 tarsasag van (Volan) hanem milliom egy, ha valaki rossz szolgaltatast nyujt, az csodbemegy, s az emberek itt nincsenek rakenyszeritve, hogy hasznaljak az 1 rosszat. Ugy nez ki, hogy errefele annak az atkozott "neoliberalis kaptializmusnak" pozitiv oldalai is vannak, talan azert mert itt olyan teruleten alkalmazzak, ahol valoban jo, ha van verseny!!!

Ahogy mar arrol irtam a kajavalasztek fantasztikus, s az arak pedig hihetetlenul olcsoak latva az orszag fejlettsegi szintjet. Nem akarok karogni megint, de itt nem csak a tehetosek kivaltsaga hogy egyheten akar 7szer etterembe egyen, s ne anyukanak kelljen foznie, miutan ledolgozta a napi 8+ orajat, illetve mosott, takaritott, es elment a gyerek (ek)ert az iskolaba. Foetelt 300-600 Ft kozott lehet kapni, s most jo helyekrol beszelunk, nyilvan itt is vannak dragabb ettermek, de meg olcsobban is lehet enni!!!

A hab a tortan pedig az, hogy az emberek toleransak (arrol mar ne is beszeljunk, h majdnem mindenki beszel angolul!), egy transzexualis ember barhol kaphat munkat, s bekeben elnek egymas mellett muszlimok, hinduk, buddhistak!!!! Senki nem ciganyozik, az emberek nem neznek furcsan a kufoldiekre,  nem akarnak hoznak ki felmillio forintos szamlat az ettermben egy vacsoraert, ami valojaban 10 000 Ftba kerult, s nem haragszanak a kulfoldiekre, h miert nem beszelnek magyarul, hanem az emberek beszelnek angolul es segitenek a turistaknak.

S hogy folytassam meg egy picit, Malajzia valojaban fantasztikus orszag. Nem tul izgalmas, mert itt nem rabolnak ki, nem fognak drogot tenni a piadba, s valoszinuleg megeroszakolni sem fognak, mint ahogy az elofordulhat a kornyezo orszagokban, s igaz az alkohol draga, igy aki a kalandot meg a bulit keresi annak nem Malajzia, hanem Thaifold vagy a Fulop-szigetek az uticel, de a csaladosoknak, paroknak, idosebbeknek Malajzia a tokeletes celallomas. S a kormany ezt itt megertette, s van egy egyertelmu turisztikai marketingstrategiaja az orszagnak, a CNN Asia-n 10 percenkent lenyomnak egy reklamot, hogy "Malaysia, Truly Asia", s kozbe bevagnak fantasztikusabbnal fantasztikusabb kepeket. Van egy jol mukodo legitarsasaguk a Malaysian Airline, ami foleg a jobb moduakat celozza, s tengerentulra is repul.  4-5 eve indult, s 2 even belul azonnal a vilag legjobb "fapados-legitarsasagava" valasztottak a szinten malajziai Air Asiat, ami Azsia minden pontjarol repul Kuala Lumpurba, s tavolsagtol fuggoen 3000 - 15000 Ftert barmikor barhova el tudsz repulni Azsian belul (mi a 4 oras KL - India jegyunket oda-vissza 6000 Ftert vettuk fejenkent!!!). Csak ezert a legitarsasagert felepitettek egy uj terminalt a repteren, ami igaz hogy 1 orar van busszal a varoskozponttol, de a 10 percenkent indulo buszok bevisznek 400 Ftert, s az ujonnan epittet gyorsvasut ugyan 600 Ftba kerul, de csak 25 percig tart mig beer a kozpontba. S termeszetesen a kozlekedes mellett, a hotelek, hostelek, is gombamod szaporodnak, s mindenki megtalalja Malajzia barmely pontjan a szamitasat. Ha kell talal az ember 1000 Ftert is szobat, de 100 000 ert is lehet lakni a legpuccosabb luxusresortban!!!

Vagyis ugy nez ki, hogy Malajzianak volt mondjuk 10-15 evvel ezelott egy vilagos strategiaja, megpedig az hogy top turista celalomas akar lenni Azsiaban, hisz termeszeti adottsagai megvannak. S gondolom a kormany megtermtette a felteteleket, s a helyi vallalkozok pedig kihasznaltak, s megalkottak (vagy akar fogalmazhatnek ugy is, h a verseny megalkotta) a mai metrot, ami 5 vonal, de 3 kulonbozo ceg kezeben van, a rengeteg busztarsasagot, a hoteleket, hosteleket, komp-hajozasi cegeket, a legitarsasagokat, s gondolom a kormany meg felepitete az autopalyat, s korszerusitette az utakat. S mindez egyutt letrehozta a mai Malajziat, ami 10 evvel ezelott meg csak papiron letezett, ma pedig Azsia egyik legmodernebb orszaga.

Egy szo mint szaz, nem akarok nagyon negativ lenni, csak mi otthon olyan sokat gondolunk magunkrol, meg ugy szeretjuk lenezni masokat, mondjuk az azsiai orszagokat, embereket, s amugy is iszonyatosan eloiteletesek vagyunk, de az igazsag az, hogy rengeteg orszag mar elhuzott mellettunk, s ha nem valtozunk, nem leszunk nyitottabbak, befogadobbak, nem tanulunk nyelveket, nem kepezzuk magunkat, nem utazunk, tovabbra is keressuk a kiskapukat, s csak sajat magunkkal, egymassal valo veszekedessel, civakodassal foglalkozunk, s a jovo helyett a multat firtatjuk soha nem fogunk felemelkedni, hanem lentebb es lentebb csuszunk. Pedig ahogy Malajzia peldaja is mutatja, nem is olyan nehez felemelkedni....

1 komment

Címkék: malajzia tura backpacking hatizsakos

A bejegyzés trackback címe:

https://bencevilagotlat.blog.hu/api/trackback/id/tr12149281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pszychomama 2010.07.14. 00:09:15

De azért az sem árt, ha mi is találunk egy kis olajat...:P
süti beállítások módosítása