HTML

Bence vilagotlat

Majus 1jen 3,5 honapos backpacking turara indulunk Barbival, s az elemnyeinket szeretnem itt megosztani veletek. A blogommal szeretnem nepszerusiteni a backpackinget a magyar fiatalok kozott, hogy tolunk is minel tobben menjenek es lassanak vilagot, ezaltal tanuljanak magukrol es mas kulturakrol. A tervek szerint elemgyunk Vietnamba, Kambodzsaba, Thaifoldre, Malajziaba, Indiaba, Singaporeba es Indoneziaba.

Friss topikok

  • pszychomama: De azért az sem árt, ha mi is találunk egy kis olajat...:P (2010.07.14. 00:09) Osszbenyomasok Malajziarol
  • toswuj: szia Bence! na mi van veletek, nem hallani rólatok semmit!? remélem minden oké!? :( Tóth Zoli (2010.06.05. 20:48) Kambodzsa: tenyek, elmenyek, erzesek
  • pszychomama: jahhh és az a kék nájlon keretes szemüveg naon cool.....:)) kislányok pörgős szoknyával, kopogós c... (2010.05.16. 09:25) Nha Trang
  • pszychomama: Látjátok, mindig mondtam: a bunkóság nemzetközi fogalom, nem a magyarok találták ki, bármennyire i... (2010.05.11. 20:02) Heti aprosagok 1
  • pszychomama: Május 1-től a hajnali programom: kávé + blogwatching. Irogassatok, töltögessetek, nagyon várjuk :)) (2010.05.11. 19:38) Hanoi

Linkblog

Osszbenyomasok Indiarol

2010.07.25. 12:14 Bence506

India az India. Lehet rola olvasni, filmeket nezni, hallani elmenybeszamolokat, de ez az orszag annyira kulonleges minden tekintetben, hogy Indiat at kell elni. Azt mindenkepp fontos hangsulyozni, hogy India nem kezdo utazoknak valo, vagy ha megis valaki ugy dont (vagy epp belecsoppen mint en anno 5 evvel ezelott) akkor tenyleg mindenre keszuljon fel.
 
A legelgondolkodtatobb, es sokszor elszomoritobb elmeny Indiaban az oriasi kontraszt, kulonbseg az emberek eletszinvonala, korulmenyei kozott. A fantasztikusan csillogo, a vilag legmodernebb cegeitol alig par kmre, mar nyomornegyedek talalhatoak; az jomodu emberek 5 csillagos szallodakba mennek vacsorazani, ugyanakkor a tarsadalom 50 %-at kitevo csaladok 50 dollar (10 000 Ft) per hobol elnek. A csodalatosabbnal csodalatosabb kulturalis emlekek mellett, kozeleben halomban all a szemet, a legtobb varos koszos, rengeteg az auto, s az utcan setalva tomeny kipufogogazt lelegzik be az ember. Ugyanakkor ha egy kicsit utanaolvas, beszelget az ember akkor rajon, hogy csak es kizarolag az ide erkezo toke, az indiai valalkozokeszseg, a magas szinvonalu oktatas minel tobb ember szamar elerhetovetetelevel lehet ezeket az oriasi tarsadalomban levo szakadekokat betemetni, s bar az oriasi korrupcio es a politika (ezt a helyiek mondjak) sokat keresztbetesz a fejlodesnek, megis fejlodnek, mely fejlodes kitoresi lehetoseget jelent a jelenleg, ne szpeittsuk, iszonyatos nyomorban elo szazmilliok szamara.
 
Mindezek ellenere, vagy eppen ezekkel egyutt, India hihetetlen termeszeti adottsagokkal, valamint kulturalis emlekekkel rendelkezo orszag. Az ide latogato trista a csodalatosabbnal csodalatosabb temlomokon kivul, napozhat gyonyoru tengerpartokon, barangolhat dzsungelekben, puputevegelhet sivatagokban, lathat tigrist, elefantagolhat, fenyuzobbnel fenyuzobb szallodakba lakhat, s ehet a vilag talan legvaltozatosabb konyajanak remekeibol. Itt mindenki megtalalhatja azt amire vagyik, mindenki a penztarcaja szerint.
 
A mi elmenyeink masabbak, mintha valaki teljesen idegenul, mindenfele barat vagy ismeros nelkul jott volna ide. Szamunkra oriasi segitseg volt a Sid csaladja, teljesen el lettunk kenyesztetve, hisz kb. minden meg volt szervezve, mindenhova vittek minket kocsival, igy talan egy picit el is voltunk zarva a kulvilagtol, a valosagos Indiatol. Ugyanakkor azt tudom ajanlani minden ide utazonak, hogy ide erkezve erdemesebb egy picivel tobbet kolteni, mert a kicsivel tobb penzzel, sokkal nyugodtabba, szervezettebbe, elvezhetobbe, pihentetove lehet tenni a nyaralast.
 
Az olcso hotelszoba valoban nagyon olcso (2-3 dollar) de azokba a szobakba maximum akkor aludnek, ha kenyszeritenek ra, egyszeruen szornyen neznek ki, nem ugy mint thaifold vagy kambodia ahol ezert vagy mondjuk 6 dollarert, mar lakhato szobat kap az ember. Szoval erdemesebb a 10-15 dollaros szobakra ramenni, mert ott mar joerzessel fog aludni az ember, s ha meg van egy kis plusz penzunk akkor erdemes 1-2 ejszakar kiprobalni valami luxsusnak szamito kulonles szallast, mondjuk a dzsungleben egy faban kialakitottat, vagy az alvohajon sajat szakaccsal...stb.
 A vonaton es buszon is erdemes megvenni a legkondis, kicsit dragabb (3AC) jegyeket (400 km 1600 Ft ami, a picit dragabb, s az olcsobb 600 Ft), de nem lesz nyomorgas, nem 6 ulnek egy agyon, s fog tudni aludni az ember. S ugyan ez e a buszokra is igaz. A johir az hogy itt online lehet mindet foglalni, tehat nem kell a turistat-lehuzo ugynoksegeknel alkudozni, ami eleg faraszto lesz egy ido utan.
Mivel nincs nagyon tomegkozlekedes, vagyis vannak buszok, csak azok annyira televannak, hogy az emberek az ajtokon lognak ki, egy-egy helyen erdemesebb megint csak egy picit tobbet kolteni, de fogadni egy napra rikshaw-sofort, vagy taxit. Az elobbi helytol fuggoen 2500 Ft/nap, az utobbi tavolsagtol fuggoen 5-8 ezer forint kozott van. Mig ha csak rovid tavolsagra kell menni, akkor 100-200 Ft.
 
A kaja ugyanakkor fantasztikus. Erdemes mindet kiprbalni, vegetarianusoknak India a paradicsom, itt meg a McDonald's ban is a hamburgerek tobbsege vega, de persze a Big Mac is Mc Maharaja neven fut:):) A tipikus indiai etelek a valamilyen curry vagy masala (azaz fuszeres szosz) valmilyen hussal (hal/csirka/barany/rak) s ezt vagy rizzsel vagy pedig palacsintahoz hasonlo indiai "kenyerrel" (amit lehet roti, pharata, chapati, naan) esznek, termeszetesen szigoruan kezzel. Tok jo kezzel enni, mi mar egesz indiai modon eszunk vagyis csak 1 kezunket hasznaljuk:):):) (Persze ez hosszu evek kemeny munkajanak az eredmenye:):):):) Del-Indiaba meg nepszeru az un. biryani (a rizseshushoz hasonlo fuszeres, rizses etel), valamint reggelire dosat esznek, ami egy nagy vekony sos palacsintahoz hasonlit, ami meg van toltve vmi toltelekkel, vagy csak uresen, kulonbozo szoszokba martogatva eszik az emberek. Rengeteg fele fajta etelt lehet itt enni, orisai a valasztek. Itt az olcso helyeken (ertsd 1 dollarnal kevesbb 1 fore) is nagyon jol foznek jokat lehet enni, de 2-3 dollarert mar kulturalt, legkondis helyen lehet enni.
 
Hogy mennyibol lehet kihozni egy napot azt nehez megitelni. Szerintem 30-35 dollar/fo/napbol kulturalt hotelekbe, sofortberelve/AC buszokon es vonatokon nagyon kenyelmesen lehet utazni. A mi budzsenk ezuttal nem mervado, hisz mi Bangalorba nem fizettunk a szobankert es nagyon sokszor otthon ettunk.
 
Osszessegeben fantasztikus 4 hetet toltottunk itt, mindent, amit szerettunk volna megneztunk, mindenkivel talalkoztunk es ismetelten csak csodalatos, felejthetetlen elmenyben volt reszunk, s picit szomoruan hagyjuk el Bangalore-t, s majd kedden pedig Indiat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencevilagotlat.blog.hu/api/trackback/id/tr602174443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása